Foro d'estudi, promocio y defensa de la llengua valenciana

Hui estem a 15 Sep 2019, 20:53

Totes les hòres son UTC + 1 hòra

Nòu tema Responder al tema  [ 1 mensage ] 
  Imprimir vista Tema anterior | Tema posterior 
Autor Mensage
NòtaPublicat: 21 Abr 2016, 06:02 
Avatar d'Usuari

Registrat: 19 Feb 2015, 18:08
Mensages: 81
Les terminacions catalanes -ADA, -ADES ("vesprada, mascletada, galtades, acabades..."), no existixen en llengua valenciana.

Les terminacions pròpies y caracteristiques de la llengua valenciana parlà y tradicional son: -À, -AES ("vesprà, mascletà, galtaes, acabaes..."). Éste és un fet absolutament general que singularisa la llengua valenciana y enfortix el seu caracter de llengua independent y diferent respècte al catala o a unes atres llengües vehines.

Re-introduir acientificament les inexistents terminacions catalanes -ADA, -ADES en la normativa de l'idioma valencià, anant en contra de la evolucio y personalitat pròpia de la llengua valenciana, desnaturalisa y perjudica al valencià y als valenciaparlants, afavorint nomes al catalanisme imperialiste y a la imposicio de la parla catalana als valencians - particularment als chiquets.

Podem trobarli sentit a que la catalanista "Acadèmia Valenciana de la llengua" (catalana) (AVL) - "cavall de Tròya" del catalanisme en el Reyne de Valencia -, impònga dins la seua normativa catalanisant (calc a la del "Institut d'estudis catalans" (IEC)), les terminacions catalanes -ADA, -ADES, mirant aixina d'enganyar als valencians y ferlos creure que la llengua valenciana y el catala son la mateixa llengua y que, en consecuència, el Reyne de Valencia forma part dels ficticis y delirants "paisos catalans". Pero trobem del tot inaceptable que una institucio supòstament valencianista com diu ser la RACV, a dia de hui encara continue mantenint en la seua normativa les tòxiques terminacions catalanes -ADA, -ADES que dita institucio va re-introduir contra-natura alla per la dena dels huitanta, baix la direccio del ex-catalaniste Xavier Casp, y que tant de perjui li fan a la verdadera llengua valenciana, als valenciaparlants y, en definitiva, al caracter pròpit y independent de "LO VALENCIÀ" - en majuscules.

Pero açò no sempre ha segut aixina. La primera normativa de la RACV, feta en 1915 pel més prestigios filòlec valencià y valencianiste que ham tengut, el catedratic Lluis Fullana Mira, arreplegava les corrèctes terminacions valencianes -À, -AES, ("vesprà, mascletaes..."), deixant fora les inexistents terminacions catalanes -ADA, -ADES ("vesprada, mascletades...").

La "Gramatica de la Llengua Valenciana" - normativa - feta pel filòlec Lluis Fullana Mira representa millor y en més correccio a la llengua valenciana que l'actual gramatica o normativa de la RACV, pòs ésta ultima ademes d'impòndre les terminacions catalanes -ADA, -ADES, tambe impòn els guionets catalans pompeufabrians de l'IEC y l'acentuacio catalana de l'AVL, acostant absurdament esta normativa a la catalana, còsa que la gramatica de Fullana no fa.

Aplega a tal punt la falta de rigor cientific dins la seccio de llengua de la RACV, que en conte de corregir l'èrro y llevar de la normativa les terminacions catalanes -ADA, -ADES, s'han inventat una "regla" sense sentit, que diu que les terminacions catalanes -ADA, -ADES s'han d'escriure pero no s'han de pronunciar.

Ésta "regla" no té ni cap ni pèus, ni utilitat practica alguna. La llengua valenciana no és una llengua com l'ingles o el frances, llengües a on per sistema moltes terminacions s'escriuen pero no se pronuncien. El caracter sistèmic d'estes llengües ve a ser que "ni tot lo escrit se pronuncia, ni la pronunciacio de les lletres és sempre la mateixa". En cambit, el caracter de la llengua valenciana es el contrari: "tot lo escrit s'ha de pronunciar y la pronunciacio busca la regularitat y la simplea, fugint de la variabilitat". Éstes son unes "regles" pròpies de la llengua valenciana que tot valenciaparlant "sap" o "coneix" de manera natural y inconscient.

Degut a això, tot valenciaparlant que tròbe escrites paraules com: "vesprada, mascletada, galtades, acabades...", les pronunciarà tal cual estan escrites. Primer, perque eixe és el caracter de la llengua valenciana que ell "viu" y segon, perque els valencians pòrten més de trentacinc anys d'adoctrinament catala en la escòla y la normativa catalanista mana que les terminacions catalanes -ADA, -ADES s'han de pronunciar obligatòriament.

Per tant, la unica manera que els valenciaparlants davant d'un escrit a on, per eixemple, apareguen les paraules "vesprada" y "mascletada", pronuncien "vesprà" y "mascletà", és que estiguen escrites en eixa mateixa forma: "vesprà" y "mascletà".

No és un tema menor el problema de les terminacions catalanes -ADA, -ADES. No son tres o cuatre parauletes sòltes. En son moltes, perque tambe afècta a molts participis y formes adverbials ("trencà, acabà, pintà, arreplegà..."). Éste es una assunt de molta "visibilitat" a la l'hòra d'escriure y de demostrar que la llengua valenciana es una llengua distinta y independent de la catalana. No fer res per resòldre este problema significa afavorir la subordinacio del valencià al catala.

Del cavall de Tròya catalaniste o AVL ya sabem que no podem aguardar res més que catalanisacio. Ara be, lo verdaderament preocupant és que, de moment, la RACV no ha mostrat tindre la més minima sensibilitat, ni interes per defendre a fondo y en firmea la independència y diferenciacio de la llengua valenciana respècte al catala, pòs en la gramatica publicà en l'any 2015 continuen mantenint les inexistents y desnaturalisaores terminacions catalanes -ADA, -ADES.

Ara be, de la mateixa manera que reneguem de l'AVL com a institucio normativa de la llengua valenciana y rebugem la seua normativa catalanisant per no representar corrèctament a l'idioma valencià, tenim el mateix dret y deure a renegar de la RACV y rebujar la seua normativa incorrècta y catalanisant.

Y com ya ham senyalat, tenim la opcio de seguir les directrius normatives de la "Gramatica de la Llengua Valenciana" de 1915 del pare Fullana que, sense ser perfècta, representa millor a la llengua valenciana que la de l'AVL o la de la RACV.


Pac'amunt
   
Respòndre citant  
Vore mensages de fa:  Ordenar per  
Nòu tema Responder al tema  [ 1 mensage ] 

Totes les hòres son UTC + 1 hòra


No pòt obrir nòus temes en este Foro
No pòt respòndre a temes en este Foro
No pòt editar els seus mensages en este Foro
No pòt borrar els seus mensages en este Foro
No pòt enviar adjunts en este Foro

Buscar:
Anar a:  
cron
Cada foriste és responsable exclusiu de les opinions o continguts que puga publicar en el foroPowered by phpBB © phpBB Group
Traduit a la llengua valenciana per IDIOMA VALENCIÀ

Style designed by Team - Programming forum