Foro d'estudi, promocio y defensa de la llengua valenciana

Hui estem a 15 Sep 2019, 21:18

Totes les hòres son UTC + 1 hòra

Nòu tema Responder al tema  [ 2 mensages ] 
  Imprimir vista Tema anterior | Tema posterior 
Autor Mensage
NòtaPublicat: 31 Mar 2016, 15:03 
Site Admin
Avatar d'Usuari

Registrat: 17 Feb 2015, 19:24
Mensages: 19
Articul fet per Jaume de la Serra que publiquem aci

------

Adjunt:
dictadurallinguistica.jpg
dictadurallinguistica.jpg [ 51.81 KiB | Vist 1291 vòltes ]


La dictadura dels observatòris llingüistics

De no fa molt que tenim noticia de la creacio d'un "Observatòri de la llengua valenciana". Aixina, de primeres, no s'acaba d'entendre molt be el sentit d'eixe nòm... ¿Un "observatòri" a on uns "observaors" "observen" la llengua valenciana...?¿"Mirons" de la llengua valenciana...?¿Per qué y en quina finalitat...?

Sabem de la existència dels observatòris astronòmics a on cientifics - astrònoms -, observen el cèl prenent nòta de manera metòdica y en la major exactitut possible de lo que veuen, pa en acabant donar testimòni riguros de les seues observacions sense posar, ni llevar res. Son cientifics que fan verdadera ciència, y en consecuència informen sobre la realitat tal y com és sense voler transformarla en una atra còsa diferent. Sense inventar, sense manipular, sense falsificar. Si algu d'ells tinguera l'atreviment de fero, de manipular la realitat y presentar com a real lo que no hu és, automaticament cauria en el més absolut descrèdit dins de la comunitat cientifica, llançant a pèdre la seua carrera professional (casos en han hagut).

En realitat, el mèrit y el valor de la verdadera ciencia y del verdader cientific no és un atre més que ser capaç de descriure la realitat tal y com és y de fer un modèl que la represente lo més exactament possible. La ciència y els cientifics no estan en la faena d'inventar o donar com a cèrtes teories fantastiques sense correspondència en la realitat... Els inventors de fantasies al marge de la realitat - encà que siga en part - ni fan ciència, ni son cientifics... Y en cas de presentarse com a tals, no podran ser catalogats més que com a incompetents, incapaços de fer be la seua faena cientifica.

Queda clar que els cientifics son grans observaors de la realitat. Observen, anòten y informen de cóm és la realitat. No la inventen, ni encara menos dicten conscientment regles sense correspondència en la realitat que estudien. Lo d'inventar, manipular y falsificar no hu fan els cientifics, heu fan els "dictaors" y els comisaris politic-llingüistics que tenim escampats per diferents "observatòris" dins del Reyne de Valencia, pa desgracia y perjui de la verdadera llengua valenciana.

Y per si acas algu no sap de quí parlem, en tenim dos "observatòris" principals en el Reyne de Valencia a on els seus dictats llingüistics choquen frontalment en la realitat de la llengua valenciana y que al marge de tot rigor cientific vòlen impòndre als valencians. El primer y més alluntat de la realitat: la catalanista "Acadèmia valenciana de la llengua" (catalana) o AVL, cavall de Tròya del catalanisme en la misio d'impòndre el catala als valencians amagat baix la etiquèta de "valencià", y el segon: la "blaneta" "Real acadèmia de cultura valenciana" o RACV, que abduida pel dogma del "cultisme" (dogma escampat pel catalanisme) està encabotà en mantindre - acientificament - artificioses senyes catalanisants o arcaisants dins la seua normativa, convertintla en una mijania que ni representa, ni promòu, ni defen corrèctament a la verdadera llengua valenciana.

Jaume de la Serra


Pac'amunt
   
Respòndre citant  
NòtaPublicat: 01 Abr 2016, 03:10 
Avatar d'Usuari

Registrat: 19 Feb 2015, 18:08
Mensages: 81
A raíl de lo que diu l'articul de més amunt, apegue tot seguit uns tèxts que formen part de l'estudi "IDIOMA VALENCIÀ PARLAT. Nòtes sobre la realitat llingüistica valenciana" que pense venen al cas.

CIÈNCIA Y LLIBERTAT
Ciència y censura no son compatibles, democracia y censura tampòc. Llibertat d'expressio y de critèri son imprescindibles tant en ciència com en democracia. Els dogmes tenen cabuda dins dels credos, no dins de la ciència.

CIÈNCIA REPRESENTATIVA Y FUNCIONAL
Ciència es coneiximent sistematisat de l'univers en el que vivim. La ciència trata de descriure y representar en la major fidelitat possible la realitat o aquella part de la realitat que estudia. Cuan la ciència no descriu o representa corrècta y fidelment la realitat en estudi pèrt tot el seu sentit y funcionalitat. No es ciència tot allò que no transcriu corrècta y fidelment la realitat.

Tambe queda fòra del mètodo cientific y de la ciència l’incoherent pretensio de que siga la realitat la que s'ajuste a uns modèls teòrics no coincidents en ésta. Cuan un modèl teòric no representa, descriu, reproduix y sistematisa fidelment la realitat que estudia, significa que no està ben fet, que es incorrècte, gens funcional y que, per tant , es totalment innaceptable dins de l' ambit científic.

La ciència està per damunt de ideologies, politiques, desijos, fantasies, planificacions, bònes intencions, etc., perque es la pròpia realitat la que fa de juge, examinant de manera implacable tot modèl teòric que vullga representarla. Al remat, aquells modèls teòrics ben elaborats y ajustats a la realitat seran funcionals, mentres que els modèls teòrics incorrèctes, com a simples fantasies, no seran funcionals y estaran abocats al fracas.

Dins de l'estudi d'una determinà realitat llingüistica, (la de la llengua valenciana en este cas), el modèl teòric resultant - normativa, gramatica de la llengua - sera cientific o no, en funcio de la fidelidad en la que represente la realitat llingüistica a estudi. Un modèl llingüistic (normativa, gramatica) alluntat de la seua realitat llingüistica no descriura, ni representarà corrèctament la llengua estudià, de manera que dificilment podra tindre funcionalitat alguna. Un mòdel llingüistic en eixes precarietats may podra ser calificat com a cientific.

http://idiomavalencia.com/docs/pdf/idiomavalenciaparlat.pdf

Citar:
Un modèl llingüistic (normativa, gramatica) alluntat de la seua realitat llingüistica no descriura, ni representarà corrèctament la llengua estudià, de manera que dificilment podra tindre funcionalitat alguna. Un mòdel llingüistic en eixes precarietats may podra ser calificat com a cientific.


Com tampòc podran ser considerats com a cientifics els "dictaors" que fan normatives que no representen a la llengua valenciana parlà, viva y tradicional.


Pac'amunt
   
Respòndre citant  
Vore mensages de fa:  Ordenar per  
Nòu tema Responder al tema  [ 2 mensages ] 

Totes les hòres son UTC + 1 hòra


No pòt obrir nòus temes en este Foro
No pòt respòndre a temes en este Foro
No pòt editar els seus mensages en este Foro
No pòt borrar els seus mensages en este Foro
No pòt enviar adjunts en este Foro

Buscar:
Anar a:  
cron
Cada foriste és responsable exclusiu de les opinions o continguts que puga publicar en el foroPowered by phpBB © phpBB Group
Traduit a la llengua valenciana per IDIOMA VALENCIÀ

Style designed by Team - Programming forum